No a la conversión del ICF en banco público

Rubén SandamilVersió en català més abaix. El Partido de la Libertad Individual (P-LIB) catalán, ante la transformación del ICF (Institut Català de Finances) en un banco público, advierte al Govern de lo dañino y peligroso que será para para los catalanes en el medio y largo plazo. El Coordinador General del P-LIB en Cataluña, Rubén Sandamil, ha señalado que «las cajas de ahorro ya eran, de facto, instituciones públicas», ya que «la mayor parte estaban controladas por consistorios municipales y organismos autonómicos». «De hecho —recuerda Sandamil—, lo habitual era que las presidiese un político retirado o algún amiguete suyo». «Así, por ejemplo, en el caso de Catalunya Caixa tanto CiU como ERC, PSC, IC-V y PP tenían miembros en el consejo de administración imputado por el juez Pijuan por los sobresueldos a directivos tras ser intervenida la entidad», ha afirmado. «La gestión pública y social de las cajas permitió que se otorgase más del 70% de todo su crédito a sectores relacionados con la construcción, lo que con el pinchazo de la burbuja inmobiliaria hizo que quedasen técnicamente quebradas la mayoría”, ha declarado el dirigente del P-LIB catalán, añadiendo que «el ICF prestará, justamente, a todos aquellos a quienes los bancos privados no querrán prestar porque no podrán devolver los créditos, ya que, en la actual situación de crisis, la demanda solvente de crédito escasea”.

Los liberales consideramos que el crédito artificialmente barato y las políticas de riesgo temerarias, en las que a menudo incurren entidades como las cajas de ahorro y los bancos públicos, solo sirven para crear burbujas y ciclos económicos como el que estamos sufriendo actualmente. Por eso, nos oponemos a la existencia de banca pública y de cualquier otro ente político-financiero que persiga intervenir el mercado financiero, distorsionando así las decisiones de inversión y financiación de las empresas y de los ciudadanos.

Entre otras medidas, los liberales catalanes proponemos la limitación del papel del Estado en la economía a la función de árbitro, el establecimiento de la proporcionalidad fiscal con un tipo impositivo máximo para particulares y empresas, eliminar los impuestos ideológicos, simplificar la tributación y reducir drásticamente los impuestos que permanezcan para mantener un Estado mínimo y sin deudas.

Desde el P-LIB catalán denunciamos las políticas intervencionistas dañinas que está llevando a cabo el President de la Generalitat. Al parecer, Artur Mas ha desechado su programa electoral (que ya de por sí era poco liberal) y ha decidido aplicar, al menos en este caso, el programa de ERC de 2012 (páginas 16-17) sobre la transformación del ICF en banco público.

No a la conversió de l’ICF en banc públic

El Partit de la Llibertat Individual (P-LIB) català, davant la transformació de l’ICF (Institut Català de Finances) en un banc públic, adverteix el Govern del nociu i perillós que serà per als catalans a mitjà i llarg termini. El Coordinador General a Catalunya, Rubén Sandamil, comenta “Les caixes d’estalvi ja eren, de facto, institucions públiques. La major part estaven controlades per consistoris municipals i organismes autonòmics. De fet, era habitual que les presidís un polític retirat o algun amiguet seu. Per exemple, en el cas de Catalunya Caixa tant CiU com ERC, PSC, IC-V i PP tenien membres al Consell d’Administració imputat pel jutge Pijuan pels sobresous a directius després d’haver estat intervinguda l’entitat. La gestió pública i social de les caixes va permetre que s’atorgués més del 70% de tot el seu crèdit a sectors relacionats amb la construcció, la qual cosa amb la burxada de la bombolla immobiliària va fer que quedessin tècnicament en fallida la majoria. ” i afegeix “El ICF prestarà, justament, a tots aquells als quals no prestaran els bancs privats perquè no poden retornar-ho, ja que, en l’actual situació de crisi, la demanda solvent de crèdit escasseja”.

Els liberals considerem que el crèdit artificialment barat i les polítiques de riscos temeràries, que sovint duen a terme les entitats com les caixes d’estalvi i els bancs públics, solament serveixen per crear bombolles i cicles econòmics com els que estem sofrint actualment i, per això, ens oposem a l’existència de banca pública i de qualsevol altre ens polític-financer que busqui intervenir al mercat financer, distorsionant així les decisions d’inversió i finançament de les empreses i ciutadans com ja va ocórrer al naixement de la bombolla immobiliària.

Entre d’altres mesures, els liberals catalans proposem la limitació del paper de l’Estat en l’economia a la funció d’àrbitre, l’establiment de la proporcionalitat fiscal amb un tipus impositiu màxim per a particulars i empreses, eliminar els impostos ideològics, simplificar la tributació i reduir dràsticament els impostos que romanguin per mantenir un Estat mínim i sense deutes.

Des del P-LIB català denunciem les nocives polítiques intervencionistes que està duent a terme el President de la Generalitat. Pel que sembla, Artur Mas ha rebutjat el seu programa electoral (que ja és per se poc liberal) i ha decidit aplicar almenys en aquest cas el programa d’ERC de 2012 (pàgines 16-17) sobre la transformació de l’ICF en banc públic.

Deja un comentario